Recipes Opskrift på gullasch - med kartoffelmos

Published on november 1st, 2014 | by Lola

0

Opskrift på gullasch – nem og lækker!

Jeg leder gang på gang efter en ny opskrift på gullasch (også kendt som gullash eller guylás). Men dette er og bliver nu min favorit!

Det er opskrift, som jeg selv har fundet frem til. Den er en god kombination af opskrifter på gullasch, som jeg har fra Frøken Jensen, mine østrigske og ungarske kogebøger. Og så kan den justeres med, hvad jeg lige falder over, når jeg er ude at handle, eller det der er i køleskabet på dagen.

Generelt savner jeg lidt smag i mange af opskrifterne på gullasch, så det er især her, at jeg blander de forskellige tilgange. Men her er i hvert fald min version af en nem og lækker opskrift på gullasch, så I også kan prøve den.

opskrift på gullasch

Ingredienser

600 g oksekøb i store tern
2 spsk mel
5 (evt. 8) spsk paprika – meget gerne edelsüss
Lidt salt og peber
Olie til stegning
3 mellemstore løg
3 store fed hvidløg
200 g champignon
4 store gulerødder – andre rodfrugter kan fint anvendes
2 røde peberfrugter (mange opskrifter indeholder grønne, men det er blot en smagssag)
Ca. 100 g tomat pure
3-4 tsk tørret timian
2-3 tsk tørret oregano
2 tsk cayennepeber (kan erstattes af frisk chili)
4 dl vand
2 terninger oksebouillon
800 g hakkede tomater
4-6 laurbærblade

Evt. maizena, creme fraiche eller fløde til jævning

Fremgagsmåde – gullasch

Kød og grøntsager tages ud af køleskabet. Alle grøntsager gøres klar og skæres ud. Løg og hvidløg kan med fordel hakkes fint, hvis du eller andre i familien ikke er så glade for løgstykker i maden, men alt andet skal hakkes groft, da det ellers koger helt ud undervejs.

Gullasch - grøntsager

Kødet vendes i mel, 2 tsk paprika, salt og peber og brunes derefter i en gryde.

Gullasch - oksekød brunes

Gullasch – oksekød brunes

Når kødet er brunet, tages det op af gryden, og løg og champignon kommes i. Hvis der sidder mel- og paprikarester tilbage på bunden af gryden efter kødet, er det vigtigt, at du får det rørt med rundt og fjernet fra bunden, når du bruner løg mv. Ellers brænder det let på.

Gullasch - løg, hvidløg og champignon steges

Gullasch – løg, hvidløg og champignon steges

Når det har simret lidt og “er faldet sammen”, kommer du de resterende grøntsager i sammen med timian, oregano, cayennepeber og tomatpuréen. Det brunes videre i ca. 5-10 min under jævnlig omrøring, så alle grøntsagerne bliver lidt bløde i kanten.

Gullasch - grøntsagerne steges med tomatpuré

Gullasch – grøntsagerne steges med tomatpuré

Herefter kommer du kødet tilbage i gryden og rører godt rundt. Vand og bouillonterninger kommes ved (jeg knækker dem altid i mindre stykker og fordeler det rundt i retten). Der røres kort rundt, og herefter hælder du de hakkede tomater over retten, så de dækker det hele – og nu må du ikke røre mere rundt i gullaschen! De sidste 3 spsk paprika strøes over retten, så det dækker de hakkede tomater. Herefter stikkes laurbærbladene forsigtigt ned i retten, og låget lægges på.

Gullasch - paprika dækker gryden

Gullasch – paprika dækker gryden

Retten koger nu videre på lavt blus, indtil paprikaen ikke længere kan ses på toppen. Pas på med at have for høj varme under, da retten i så fald brænder på (det har jeg prøvet, og det kan ikke anbefales!). Sæt højest komfuret på 3 – brug kun 4-5 hvis komfuret går til 12.

Efter ca. 45 min. er paprikaen kogt ned i retten, og du kan igen røre gullaschen godt igennem. Herefter kan du igen vælge at hælde et nyt lag paprika over retten på samme måde som før, eller du kan fortsætte uden det ekstra lag og røre lidt oftere i retten (men ikke mere end en gang pr. kvarter). Med eller uden paprika, retten skal koge yderligere mindst 45 min. på lavt blus – og gerne meget længere, alt efter hvad din tidsplan tillader. Koger du den længe, så husk at røre den igennem med jævne mellemrum.

Hvis du ligesom jeg synes, at en god gang kærligt tilredt gullasch fortjener en rigtig lækker hjemmelavet kartoffelmos, kan du med fordel kaste dig over den nu.

Når din gullasch så har kogt færdig, er det tid til en sidste omrøring. Herefter skal du bare smage den til med lidt salt og peber. Alt efter konsistensen – og dine ønsker til fedtindholdet – kan du nu vælge at jævne den med enten maizena, creme fraiche eller fløde, hvis der er brug for det.

Gullasch koger

Gullaschen koger på livet løs (under låg når jeg ikke tager billede…)

Det var slutningen på min opskrift på gullasch. Så er der bare tilbage at servere den lækreste gullasch med dit ønskede tilbehør – kartoffelmos er og bliver min favorit til retten.

Velbekomme!!

Opskrift på gullasch - med kartoffelmos

Opskrift på gullasch – med kartoffelmos


About the Author

Interesseret i dansk og international politik, slægtsforskning og ikke mindst HR, som jeg arbejder med til dagligt. Derudover er jeg aktiv i Europabevægelsen og har i 2014 cyklet fra København til Paris med Team Rynkeby. Og så deler jeg af og til opskrifter og tanker med folk på min webside.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top ↑

UA-40140679-1