Recipes Lakridslagkage

Published on august 4th, 2015 | by Lola

0

Lagkage med lakrids-, lime- og hindbærmousse

Denne lagkage med lakrids-, lime- og hindbærmousse lavede jeg i lørdags i anledning af min kærestes fødselsdag. Jeg havde fået til opgave at lave en lagkage med lakrids og hindbær, men det er langt fra det, jeg plejer at lave, så jeg googlede for at se, hvad jeg kunne finde på. Jeg besluttede mig for at kaste mig over en ny udfordring – nemlig at prøve at arbejde med husblas og lave en lagkage baseret på mousse. Og til min store overraskelse, var det slet ikke svært!

Lagkagebundene bestilte jeg hos en bager – for der er nu ikke nogen grund til at gøre tingene mere besværlige end højest nødvendigt, når man i forvejen bevæger sig ud på dybt vand. Men dem finder du hurtigt en god opskrift på, hvis du er frisk på at prøve kræfter med at bage dem selv. Jeg brugte 4 tynde bunde til hver lagkage, som så fik tre lag mousse, samt et tyndt lag udenpå til opsmøring.

Forberedelse

I forhold til mængderne herunder, så tager de udgangspunkt i et lag til en kage på ca. 26-28 cm i diameter. Det svarer til ca. 5 dl fløde pr. lag. Skal du lave flere lagkager, er det bare at gange op. Jeg havde lavet tre lagkager, men sammenlagt blev der spist svarende til to hele lagkager til festen, hvor vi var lige godt 25 voksne og ca.10 børn.

Jeg valgte at samle min lagkage i en springform, så den var nem at forme. Beklæd indersiden af formen med en kageplaststrimmel, så får kagen den fineste lige kant, og der er ikke noget, der hænger fast på formen. Du kan få plaststrimlen mange steder og i forskellige højder, fx som denne hos kagebutikken.dk eller i Imerco mv. På to af mine kager glemte jeg at lægge plaststrimlen i, hvilket betød, at jeg var nødt til at smøre siderne op, da de ikke var pæne i sig selv. Det var jeg helt fri for med den kage, hvor jeg havde anvendt plaststrimlen, så det kan klart anbefales. Den blev så fin!

Moussen lavede jeg aftenen i forvejen. Efter de tre lagmousse var lagt på, blev kagen sat på køl til næste dag. På selve dagen tog jeg så blot kagen frem, vendte den på hovedet ud af springformen på serveringsfadet, hvor jeg smurte den op (se nedenfor). Hvis du har tid på selve dagen, kan du også nå at lave den om formiddagen. Så skal kagen bare have mindst tre timer i fryseren bagefter for at nå at sætte sig forud for opsmøringen.

Lakridsmousse

Til lakridsmoussen valgte jeg en opskrift fra DR´s Den Store Bagedyst. Den var virkelig let at lave og helt enormt lækker. Og dermed var det en rigtig god første oplevelse med at arbejde med husblas. Det er seriøst ikke noget at bekymre sig over – bare gå i gang!

6 blade husblas

3 spsk. saltet lakridssirup fra Johan von Bülow

50 g. flormelis

5 dl piskefløde

Læg husblasen i blød i en skål koldt vand i 10 min. Lidt af fløden varmes op og tages af varmen, og den udblødte husblas røres i. Pisk den resterende fløde til skum sammen med flormelis og vend forsigtigt husblasfløden i flødeskummet. Vend til sidst lakridssiruppen i. Smør moussen på bunden og afkøl til moussen har sat sig.

Limemousse

Limemoussen blev valgt som et tyndt mellemlag for at give lidt kant til alt det søde fra lakridsen og hindbærmoussen. Jeg forelskede mig i opskriften fra madmedhjerte.com, og jeg blev ikke skuffet. Den var også ganske lige til at lave, og så har den en rigtig god balance mellem syrlighed og sødme.

5 dl piskefløde

½ vaniljestang

4 spsk. flormelis

Saften af 5 limefrugter, økologiske

Skallen af 3 limefrugter, økologiske (smag til med mere eller minde skal)

4 blade husblas

Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 min. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Lidt af flormelissen og kornene mases med en paletkniv på bordet, så kornene skilles ad. Lidt af fløden varmes op og tages af varmen, og den udblødte husblas røres i. Pisk den resterende fløde til en let skum og tilsæt vaniljesukker, limesaft, -skal og flormelis. Vend forsigtigt husblasen i flødeskummet. Smør limeskummet på kagen og sæt tilbage på køl.

Hindbærmousse

Hindbærmoussen fandt jeg i en opskrift fra DR´s Det Søde Liv. Det var den eneste mousse, som jeg havde udfordringer med, og den skilte hele to gange for mig. Men da jeg lurede, hvad der var galt, var det igen en leg som med de andre to mousser. Det er absolut afgørende, at hindbærsaucen er ordentlig afkølet, inden den røres i fløden – ellers går det galt! Når den detalje, er det intet problem at lave hindbærmoussen.

5 blade husblas

200 g. hindbær – friske eller optøede frosne

50 g. flormelis

5 dl piskefløde

½ vaniljestang

Husblassen lægges i blød i koldt vand i 10 min. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Lidt af flormelissen og kornene mases med en paletkniv på bordet, så kornene skilles ad. Hindbær, flormelis og vaniljesukker moses kort med hænderne & opvarmes i en lille gryde til 70 grader og tages af varmen. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i den varme hindbær-vanilje mos. Rør godt. Kom den varme blanding op i en ren skål og lad det køle af til det er lidt koldere end “fingertesten” ved gær.

Piskefløden piskes til let skum. En 1/3 del af det let piskede flødeskum kommes nu op i hindbærblandingen. Pisk hurtigt. Denne hindbærblanding kommes nu op i skålen med den resterende let piskede fløde, og det hele vendes forsigtigt sammen til en ensartet fromage. Smør hindbærfromagen på kagen og sæt den på køl en sidste gang.

Opsmøring

Jeg havde planer om at beklæde min lagkage med marcipan, men jeg havde alligevel ikke tid, da gæsterne var her, så det endte med, at jeg bare smurte kagen op med mousse i stedet. Da hele pointen med at smøre en kage op normalt er, at frugtsyren ikke trækker ud i marcipanen/fondanten og “smelter” den, valgte jeg at smøre op med lakridsmoussen, som jo ikke indeholder frugtsyre. Man kan også tage en neutral mousse – altså grundopskriften på mousse inden smagsvarianten vendes i. Men min lagkage blev som nævnt smurt op med lakridsmousse.

Derefter var det bare at sætte te og kaffe over og sige værsgo til gæsterne!


About the Author

Interesseret i dansk og international politik, slægtsforskning og ikke mindst HR, som jeg arbejder med til dagligt. Derudover er jeg aktiv i Europabevægelsen og har i 2014 cyklet fra København til Paris med Team Rynkeby. Og så deler jeg af og til opskrifter og tanker med folk på min webside.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top ↑

UA-40140679-1